Praktyczne porady

Oceń ten artykuł
(28 głosów)
Praktyczne porady 4.1 out of 5 based on 28 votes.
  • Nasze przepisy to przemyślane propozycje, dzięki którym unikniecie poważniejszych błędów. Są one świetnym punktem wyjścia do poszukiwania nalewek i likierów skomponowanych wedle swojego smaku. Zebraliśmy je wykorzystując prasę, internet oraz literaturę tematu. Wiele z naszych przepisów otrzymaliśmy od rodziny, przyjaciół oraz znajomych, za co wszystkim im bardzo dziękujemy!
  •  
  • Nalewek i likerów nie robimy z owoców zepsytych, nadgniłych czy niedojrzałych.
  •  
  • Owoce zalewamy alkoholem o mocy 70% (spirtus z wodą w proporcjach 1:0,33 lub spirytus z wódką wymieszany w proporacjach 1:1)
  •  
  • Dla większości owoców maceracja, czyli moczenie owoców w alkoholu, powinna trwać co najmniej 2 tygodnie, jeśli potrząsamy zawartością słoja. Jeśli nie potrząsamy słojem to maceracja powinna trwać około 3-4 tygodni. Macerację prowadzimy w szczelnie zamkniętym słoju lub gąsiorze, w ciepłym pomieszczeniu lub na słońcu (doskonałym miejscem jest nasłoneczniony parapet)
  •  
  • Do wyrobu nalewek powinniśmy używać wody najwyższej jakości, najlepiej źródlanej lub mineralnej.
  •  
  • Smak nalewki możemy wzbogacić dodając laski wanilii, ziele angielskie, kardamon, goździki, korę cynamonu, gałkę muszkatołową, miętę lub wiórki dębowe.
  •  
  • W czasie dojrzewania nalewki samoczynnie klarują się, a osad który się wytrąca opada na dno. Bedziemy mieli mniej do filtrowania, jeśli ostrożnie zlejemy (wykorzystując giętką, plastikową rurkę o niewielkiej średnicy) przejrzystą warstwę alkoholu znad osadu.
  •  
  • Uszlachetnić nalewki możemy dodając miód zamiast syropu cukrowego. Nam najlepiej smakują te z dodatkiem miodu gryczanego, ale można eksperymentować z innymi miodami, na przykład wrzosowym, akacjowym czy lipowym.
  •  
  • Po zlaniu i przefiltrowaniu nalewki rozlewamy do butelek i karafek
    i przechowujemy szczelnie zamknięte w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, aby nalewka nie straciła koloru.
  •  
  • Im dłuższy czas dojrzewania, tym lepiej dla nalewki!

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.