Likier kawowy

Oceń ten artykuł
(16 głosów)
Likier kawowy 3.9 out of 5 based on 16 votes.
Składniki likieru:

250 g mielonej kawy

1-2 laski wanilii

4-6 szklanek cukru

2 litry wody

4 szklanki spirytusu (można dodać dla smaku szklankę ciemnego rumu)

Sposób przygotowania:

1. Zalewamy kawę wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin.

2. Przecedzamy przez gazę i dodajemy wg uznania cukier i wanilię.

3. Gotujemy syrop i doprowadzamy całość do wrzenia.

4. Do przestudzonego i odszumowanego syropu dodajemy alkohol.

5. Przelewamy wszystko do szklanego naczynia i po 1-2 dniach filtrujemy.

6. Rozlewamy do butelek. Likier jest najlepszy po pół roku!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.