Imbirowa

Oceń ten artykuł
(36 głosów)
Imbirowa 3.2 out of 5 based on 36 votes.
Składniki nalewki:

15 dag świeżego korzenia imbiru

pół szklanki cukru

pół szklanki miodu

2 cytryny

3 szklanki wódki 40%

1 szklanka spirytusu 95%

Sposób przygotowania:

1. Korzeń imbiru myjemy i kroimy na plasterki.

2. Sparzone cytryny kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki.

3. Pokrojoną cytrynę oraz imbir wkładamy do słoja i zasypujemy cukrem.

4. Następnie dodajemy miód, zalewamy wszystko alkoholem i silnie potrząsamy słojem.

5. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2 miesiące, co kilka dni nim potrząsając.

6. Po 2 miesiącach zlewamy nalewkę do drugiego słoja.

7. Po 2-3 dniach, kiedy osad opadnie nalewkę filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka jest gotowa po kilkumiesięcznym leżakowaniu.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.