Kaktusowo-arbuzowa

Oceń ten artykuł
(5 głosów)
Kaktusowo-arbuzowa 3.6 out of 5 based on 5 votes.
Składniki nalewki:

duży arbuz

1,25 kg cukru*

2 litry soku kaktusowego**

4 cytryny

2 litry spirytusu

Sposób przygotowania:

1) Spirytus i sok kaktusowy wlewamy do garnka o pojemności co najmniej 6 litrów.

2) Drążymy arbuza, wyciskamy nad garnkiem sok z miąższu pozbawionego pestek.

3) Wyciśnięty miąższ wrzucamy do garnka (dzięki uprzedniemu wyciśnięciu puszcza więcej soku).

4) Wyciskamy do garnka cytryny. Po wyciśnięciu można także wrzucić miąższ z cytryn.

5) Podgrzewamy wszystko na małym ogniu, dodając cukier i mieszając (nie wolno dopuścić do przegrzania wywaru).

6) Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia, zlewając zawartość do dużego słoja, ewentualnie szklanej bańki.

7) Zostawiamy w zacienionym miejscu na około 3 tygodnie, co jakiś czas potrząsając słoikiem.

8) Po upływie 3 tygodni zlewamy przez drobne sitko i lejek (ewentualnie gazę i lejek) do butelek lub karafek oddzielając miąższ.

9) Na zdrowie!

    * w przypadku gdy preferujemy słodszy napój dawkę można zwiększyć (albo zmniejszyć, w zależności od upodobań)

    ** pożądany jest sok o dużej gęstości, jednak ze względu na trudność zdobycia zagęszczonego soku kaktusowego w Polsce, możemy zadowolić się sokiem z kartonu

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.