Tutti-frutti

Oceń ten artykuł
(9 głosów)
Tutti-frutti 3.0 out of 5 based on 9 votes.
Składniki nalewki:

1/2 kg truskawek

1/2 kg poziomek

1/2 kg wiśni (bez pestek)

1/2 kg malin

3/4 kg cukru

1 l wódki

1 l spirytusu

Sposób przygotowania:

1. Umyte owoce wrzucić do dużego słoja i zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilka dni, aż puszczą sok.

2. Zalać owoce spirytusem i wódką, zakręcić słój i odstawić na 6 tygodni.

3. Po upływie tego czasu nalewkę przecedzić przez gęste sito lub kilkuwarstwową gazę.

4. Przelać do butelek, szczelnie zamknąć i odstwić w ciemne miejsce na 3-4 miesiące.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.