Winogronowa

Oceń ten artykuł
(18 głosów)
Winogronowa 4.1 out of 5 based on 18 votes.
Składniki nalewki:

3 kilogramy winogron

2 litry spirytusu

1 litr wody

80 dekagramów cukru

Sposób przygotowania:

1. Winogrona myjemy i rozgniatamy w słoju.

2. Zalewamy spirytusem zmieszanym z wodą i odstawiamy w ciemne miejsce na około 1,5 miesiąca.

3. Następnie nalew zlewamy, a owocem zasypujemy cukrem.

4. Zostawiamy owoce w słoju na 2 tygodnie i często potrząsamy słojem, aż cukier się rozpuści.

5. Po 2 tygodniach syrop zlewamy, a winogrona odciskamy.

6. Łączymy syrop z nalewem i odstawiamy na 3 miesiące.

7. Po 3 miesiącach zlewamy klarowną nalewką znad osadu, który potem filtrujemy.

8. Nalewka z winogron powinna leżakować przez pół roku.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.