Żurawinówka

Oceń ten artykuł
(8 głosów)
Żurawinówka 3.1 out of 5 based on 8 votes.
Składniki nalewki:

6 szklanek żurawin

2 szklanki cukru

0,5 litra spirytusu 95%

0,5 litra wódki 40%

Sposób przygotowania:

1. Żurawiny należy zemleć na maszynce do mięsa i włożyć do słoja.

2. Pulpę zalewamy spirytusem i odstawiamy na 2 tygodnie.

3. Zawartość słoja wylewamy na sitko wyłożone tetrą i odciskamy.

4. Do uzyskanego nalewu dolewamy wódkę.

5. Sporządzamy syrop z 2 szklanek cukru i jednej szklanki wody.

6. Do ciepłego syropu wlewamy nalew, mieszamy i odstawiamy na miesiąc.

7. Po sklarowaniu zlewamy nalewkę znad osadu, a osad filtrujemy.

8. Nalewkę odstawiamy na pół roku, aby dojrzała.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.