Miętowa

Oceń ten artykuł
(38 głosów)
Miętowa 3.4 out of 5 based on 38 votes.
Składniki nalewki:

szklanka świeżych liści mięty

10 dag cukru

100 ml wody

1 litr wódki 40%

Sposób przygotowania:

1. Miętę zalewamy wódką i odstawiamy na 10 dni w ciemne miejsce.

2. Następnie przygotowujemy syrop z wody i cukru.

3. Liście odciskamy, a zlany nalew dodajemy do przestudzonego syropu cukrowego.

4. Filtrujemy, rozlewamy do butelek i możemy cieszyć się tą orzeźwiającą nalewką.

    Słodkość i moc nalewki możemy regulować według własnego uznania.
    Nalewka jest doskonała z latem wraz z wodą, lodem i plasterkiem cytryny.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.