Orzechówka na miodzie

Oceń ten artykuł
(26 głosów)
Orzechówka na miodzie 3.5 out of 5 based on 26 votes.
Składniki nalewki:

6 zielonych orzechów włoskich

0,5 litra wódki 40%

250 gram miodu wielokwiatowego

4-5 goździków

kawałek kory cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Orzechy myjemy, kroimy w kostkę i razem z przyprawami zalewamy na miesiąc, co kilka dni wstrząsając słojem.

2. Po miesiącu nalew zlewamy do innego naczynia, a orzechy zalewamy miodem i odsstawiamy na miesiąc.

3. Po tym czasie łączymy syrop z orzechów z nalewem.

4. Po tygodniu filtrujemy i przelewamy do butelek.

5. Orzechówkę odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące, aby dojrzała.

    Przy krojeniu orzechów warto założyć rękawiczki!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.