Ratafia

Oceń ten artykuł
(9 głosów)
Ratafia 3.8 out of 5 based on 9 votes.
Składniki nalewki:

różne owoce według upodobania (truskawki, wiśnie, czereśnie, maliny, śliwki, porzeczki, gruszki, jabłka, morele, brzoskwinie, jeżyny, winogrona i inne)

cukier

alkohol 70%

Sposób przygotowania:

1. Produkcję ratafii rozpoczynamy zwykle w maju, kiedy pojawiają się pierwsze owoce sezonowe (truskawki), a kończymy późna jesienią.

2. W bardzo dużym słoju lub balonie z szeroką szyjką układamy podobną ilość owoców i zalewamy alkoholem, tak aby owoce nie wystawały.

3. Po dodaniu do słoja ostatnich owoców, macerujemy całość jeszcze przez miesiąc.

4. Po tym czasie nalew zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem, potrząsając co jakiś czas słojem, aż do jego całkowitego rozpuszczenia.

5. Komponujemy smak łącząc nalew z syropem według uznania.

6. Ratafię odstawiamy na 3-4 dni, następnie filtrujemy, rozlewamy w butelki i wynosimy w chłodne miejsce na pół roku.

    Należy pamiętać, aby owoce zawsze były przykryte alkoholem.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.