Truskawkowa na miodzie

Oceń ten artykuł
(11 głosów)
Truskawkowa na miodzie 3.3 out of 5 based on 11 votes.
Składniki nalewki:

1 kilogram świeżych, niedużych i aromatycznych truskawek

1 litr spirytusu 70%

2 szklanki miodu płynnego

Sposób przygotowania:

1. Odszypułkowane truskawki wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem 70%.

2. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni.

3. Po tym czasie zlewamy ze słoja alkohol do innego naczynia, a owoce zalewamy płynnym miodem.

4. Przez dwa tygodnie co dwa, trzy dni mieszamy owoce.

5. Po rozpuszczeniu miodu zlewamy syrop i łączymy z nalewem spirytusowym.

6. Czekamy około tygodnia, a następnie filtrujemy i rozlewamy do butelek czy karafek.

    Nasiąknięte alkoholem truskawki można wykorzystać do ciast, deserów albo lodów.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.