Aroniówka

Oceń ten artykuł
(83 głosów)
Aroniówka 3.9 out of 5 based on 83 votes.
Składniki nalewki:

1 kilogram dojrzałych, umytych i osuszonych owoców aronii

0,5 kilograma cukru

1 laska wanilii

1,5 litra spirytusu 70%

Sposób przygotowania:

1. Owoce aronii wsypujemy do dużego słoja, zasypujemy cukrem, dodajemy przyprawy i zalewamy alkoholem.

2. Macerujemy w ciepłym miejscu przez 2 tygodnie i co 2-3 dni potrząsamy słojem.

3. Po dwóch tygodniach filtrujemy i rozlewamy do butelek.

4. Aroniówka powinna dojrzewać przez co najmniej 3 miesiące.

    Dla wzbogacenia smaku nalewki można dodać kawałek korzenia imbiru i/lub kory cynamonu.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.