Pigwówka

Oceń ten artykuł
(52 głosów)
Pigwówka 3.3 out of 5 based on 52 votes.
Składniki nalewki:

1 kg dojrzałych owoców pigwowca

0,5 kilograma cukru

0,5 litra spirytusu 95%

0,5 litra wódki 40%

Sposób przygotowania:

1. Owoce pigwowca myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

2. Zalewamy spirytusem zmieszanym z wódką na miesiąc i co kilka dni potrząsamy słojem.

3. Po miesiącu zlewamy nalew, a owoce zasypujemy cukrem.

4. Co kilka dni mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści.

5. Powstały syrop łączymy z nalewem.

6. Nalewka długo się klaruje i dojrzewa co najmniej 3 miesiące.

    Nalewkę można zrobić zarówno z owoców pigwowca jak i pigwy. Polecamy pigwowca, bo według nas wtedy smak nalewki jest bardziej aromatyczny.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.