Pigwówka na miodzie

Oceń ten artykuł
(21 głosów)
Pigwówka na miodzie 3.2 out of 5 based on 21 votes.
Składniki nalewki:

1 kg dojrzałych owoców pigwowca

2 szklanki miodu lipowego

grubszy plasterek świeżego imbiru

kawałek kory cynamonu

4-5 goździków

2 szklanki spirytusu 95%

4 szklanki wódki 40%

Sposób przygotowania:

1. Owoce pigwowca myjemy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i wrzucamy do słoja.

2. Wlewamy miód oraz wódkę i dodajemy goździki, ckorę cynamonu oraz obrany i pokrojony imbir.

3. Zamknięty słój odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień.

4. Po tygodniu dolewamy spirytus, zamykamy słój i odstawiamy na miesiąc.

5. Powstały syrop łączymy z nalewem.

6. Po miesiącu zlewamy, filtrujemy i rozlewamy do butelek.

    Nalewkę można zrobić zarówno z owoców pigwowca jak i pigwy. Polecamy pigwowca, bo według nas wtedy nalewka jest bardziej aromatyczna.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.