Wiśniówka

Oceń ten artykuł
(39 głosów)
Wiśniówka 3.7 out of 5 based on 39 votes.
Składniki nalewki:

1,5 kilograma wiśni (10% zostawiamy z pestkami, resztę drylujemy)

1 szklanka cukru

1 szklanka wody

pół laski wanilii rozciętej wzdłuż

1 litr alkoholu 70%

Sposób przygotowania:

1. Wiśnie wkładamy do słoja, dodajemy wanilię, zalewamy alkoholem i odstawiamy na miesiąc.

2. Następnie nalew zlewamy i odciskamy wiśnie.

3. Przygotowujemy syrop z wody i cukru.

4. Do jeszcze ciepłego syropu wlewamy nalew wiśniowy, mieszamy płyny i odstawiamy na 3 miesiące w chłodne miejsce.

5. Po 3 miesiącach filtrujemy i rozlewamy w butelki na nalewki.

6. Wiśniówka jest najlepsza po minimum półrocznym leżakowaniu.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.