Krupnik

Oceń ten artykuł
(5 głosów)
Krupnik 3.6 out of 5 based on 5 votes.
Składniki krupniku:

300 g miodu według preferencji

przekrojona wzdłuż laska wanilii

rozkruszona gałka muszkatołowa

3 cm kory cynamonu

łyżeczka posiekanego drobno korzenia imbiru

2 ziarna ziela angielskiego

sparzona i drobno skrojona skórka z pomarańczy (lub cytryny)

1 litr wody

1 litr spirytusu 95%

Sposób przygotowania:

1. Miód zagotowujemy z wodą i dodajemy wszystkie składniki oprócz spirytusu.

2. Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, mieszając i zbierając pianę.

3. Następnie powstały syrop miodowy cedzimy przez gazę lub papierowy ręcznik.

4. Do ciepłego jeszcze syropu dodajemy spirytus, mieszamy, rozlewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące.

5. Po 3 miesiącach filtrujemy i odstawiamy na kolejne 3 miesiące.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.