Kawówka na miodzie

Oceń ten artykuł
(8 głosów)
Kawówka na miodzie 4.0 out of 5 based on 8 votes.
Składniki porterówki:

250 gram miodu (polecamy gryczany, ale może być inny)

2 ziarna ziela angielskiego

kawałek laski wanilii

kawałek laski cynamonu

3 goździki

ususzona skórka z całej cytryny lub pomarańczy (bez albedo)

2 szklanki zaparzonej mocnej kawy mielonej

0,5 litra spirytusu

Sposób przygotowania:

1. Gotujemy kawę, którą doprowadzamy do wrzenia, a następnie odcedzamy fusy.

2. Dodajemy do kawy wszystkie pozostałe składniki poza spirytusem i zagotowujemy.

3. Zestawiamy z ognia i powoli dolewamy spirytus nieustannie mieszając.

4. Kawówkę można pić od razu na gorąco albo po ostudzeniu przelać do szczelnie zamykanego naczynia i odstawić na tydzień.

5. Po tygodniu filtrujemy, a następnie zlewamy do butelek.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.